Om oss

En lokal bokhandel du kan inspireras av

Vi som driver Erik Hultgrens Bokhandel och har gjort så sedan 2010, är Frederic och Malin Wall. Vi är ett bokhandlarpar som älskar att läsa, gärna allt mellan himmel och jord. Bokhandelns alldeles egna historia kan du läsa om här

Ända sedan vi växte upp i Ulricehamn och i Bureå, utanför Skellefteå, har vi båda tyckt om böcker och att läsa. Så när vi under vår studietid på Högskolan i Jönköping fick möjlighet att prova på bokhandelslivet hos Hultmans Bokhandel när de startade upp på A6, var förstås lyckan gjord. Den högskoleutbildning vi fått inom media och kommunikation hjälpte förstås till att intresset för bokbranschen ökade. I bokhandeln kunde vi kombinera både intresse och jobb!

 Strax efter att vi bildat familj och gjort Jönköping till en bas, fick vi erbjudande om att driva Erik Hultgrens Bokhandel i Västervik. Trots att vi då inte hade en aning om vad som väntade oss har vi aldrig ångrat vår flytt till vackra Västervik. Att själva driva en bokhandel var till en början ingen dans på rosor, det får vi nog erkänna så här efteråt. Men med stor glädje och ett jävlar anamma har vi satt Erik Hultgrens Bokhandel på kartan. Inte bara för Västervik med omnejd utan också för stora delar av landet tack vare vårt engagemang på sociala medier.

 Vi brinner verkligen för läsande i alla former och vår önskan är att driva en bokhandel med litteratur och det levande mötet i fokus! När en läsare möter sin författare, fysiskt i bokhandeln eller digitalt, då trivs vi som allra bäst. 

Du som läsare, författare eller förlag ska känna dig varmt välkommen till oss på Erik Hultgrens Bokhandel!

 

Frederic och Malin Wall

Hjärtefrågor

Vi brinner för läsande i alla former. Några av de projekt vi varit inblandade i de senaste åren är:

Handbollsprojekt Läsande spelare

Världsbokveckan

Kapprumsbibliotek i Västervik, initierade och sponsrade av Stiftelsen Tjustbygdens sparbank

Erik Hultgrens Bokhandels historia

Erik Hultgrens bokhandel startade i maj 1834 av Carl Olof Ekblad och Carl Petter Björklund. Ekblad var typograf och Björklund bokbindare. 1855 kom John Erik Dahlman (Ekblads svåger) in som tredje delägare med ansvar för bokhandeln och tidningsdistributionen.

1879 hade Björklund mist sina kompanjoner och själv var han till åren.

Oscar Hultgren och Carl Fredrik Edholm kommer in som delägare och Hultgren blir chef för tryckeriet och Edholm för bokhandelsrörelsen. 

Hultgren och Edholm var förutom duktiga affärsmän också delaktiga och engagerade i samhället. Edholm var bland annat förgrundsgestalt inom frivilliga skytterörelsen, vilket fick till följd att firman blev en stor leverantör av målskjutningstavlor och skyttetrycksaker. 

1913 skildes bokhandeln från den övriga verksamheten och Oscars son Erik Hultgren tog över. Samtidigt flyttade man till större lokaler i Klingska fastigheten.

Hultgrens-familjen ägde bokhandeln fram till 1998. Därefter köpte Lars och Åsa Carling bokhandeln och drev den under tio år. Därefter ägde Erika och Henrik Hultman bokhandeln under två år, innan Malin & Frederic köpte den 2010.

Varuutbudet var lite annat än idag t.ex. fanns promenadkäppar och galanterivaror

Alla böcker såldes över disk och alla skolböcker såldes genom bokhandeln.

Böcker såldes på kommission med avräkning varje år. Systemet med kommission slutade på 1970-talet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!