I ”Stefanos Italia” har hovtraktören Stefano Catenacci samlat sina bästa italienska recept. Stefano själv beskriver boken som ”en biografi i ätbar form”. I inledningen berättar Stefano hur han genom boken vill hylla sin italienska bakgrund, sina föräldrar och alla andra som inspirerat honom. Det känns som något vi alla hört förut och som en ganska klassisk inledning till en kokbok inspirerad av ett specifikt land. Men boken överraskar. Med tanke på att det i snitt ges ut en kokbok om dagen i Sverige så gäller det inte bara att sticka ut utan också att fånga läsaren. Jag vill känna smakerna, dofterna och pirret i kroppen av längtan efter att själv få laga och smaka. Den känslan framkallar Stefanos Italia hos mig.

När jag ser hur kokboken är uppbyggd drar jag en lättnadens suck, äntligen någon som vågar bryta mot den ofta regionala uppbyggnaden av kokböcker med italienskt tema. Här står maten och råvarorna i fokus, inte farbrorn med käpp utanför sitt stenhus i Piemonte. ”Stefanos Italia” är indelad efter förrätter/ drinkar, fisk, pasta/ ris, soppa, kött/ fågel, tillbehör och sist sötsaker.
Recepten är en bra blandning av avancerade rätter med exklusivare ingredienser och enklare vardagsmat. Tillvägagångssätten är enkla att följa med i och beskrivs steg för steg. Recept blandas med intressant fakta som passar såväl nybörjaren som den som har lite mer kulinariskt kött på benen.

Sveriges kanske bästa matfotograf, Joel Wåreus, har tagit fantastiska bilder som känns äkta och boken framkallar ett sådant stort sug i mina smaklökar att jag flera gånger satt i gång långkok sent på kvällen för att jag inte kan hålla mig till dagen efter. Kanske inget att rekommendera då sömntimmarna blir väldigt få…

Jag är en sådan människa som gärna samlar kokböcker på hög men inte lagar så mycket ur dem, men ur denna bok har jag lagat många recept och det är riktigt gott! Tänk bara på att verkligen inte fuska utan använda schyssta råvaror, du kommer inte bli besviken! Och du, lägg gärna lite extra pengar på pastan, jag lovar att du kommer känna skillnad.
Det här en kokbok som verkligen förtjänar att användas och jag tycker ”Stefanos Italia” platsar i varje sann matnörds samling.
//Sara

20131018-112326.jpg