Foto: Henric Lindsten

Sofia Falkenhem
Sofia Falkenhem är född 1982 och växte upp i Kristinehamn i Värmland. Hon har illustrerat bland annat böckerna om ”Kalle Skavank” av Petrus Dahlin, och tillsammans med Mats Strandberg gjort böckerna om Monstret Frank. ”Monstret i natten” och dess två uppföljare är rikt illustrerade, med en hemlig värld författare och illustratör har skapat tillsammans.

Sofia är serieskapare och tar in bildberättandet därifrån i sina illustrationer. Bildspråket i Monstret i natten beskriver hon som “så gulligt som möjligt, med en mysskräckig rysning längs ryggen”.

 

Foto: Anna Schori

Emi Gunér
Emi Gunér, född 1971, är copywriter, översättare, skribent och barnboksförfattare. Hennes debut, ”Ett väldigt bra litet djur”, utsågs till 2014 års bok i Bokbryggan, ett läsprojekt i Karlstad som syftar till att öka barns intresse för böcker. Emi har skrivit tre böcker om Nina och nu i sommarvärme är hon aktuell med ”Ninas sommarlov”. Böckerna om Nina är perfekta för högläsning. Emi Gunér bor i Stockholm tillsammans med man och tre barn.

 

 

Elin & SofiaSofia Hjertqvist & Elin Hjertqvist Björnsson
Systrarna Elin och Sofia har tillsammans skapat boken ”Rio Drömfångaren”. Elin och Sofia har rötterna i Västervik och har ett stort intresse för stadens historia. De ville göra ett gemensamt projekt och bestämde sig för att göra en bok om Västerviks historia för barn. Tanken bakom boken är att skapa nyfikenhet för läsning men även för Västervik.

Sofia arbetar som planarkitekt och Elin som journalist och kommunikationsansvarig. Båda är gifta och har tre barn vardera.

Var gärna med i skrivartävlingen som hör till ”Rio Drömfångaren”.

 

Spanare SpenderSpanare Spender
”Spanare Spender och mysteriet med Kyrkotornet” är skriven av Niklas Wrångberg och Tobias Ahlstedt. Spanare Spenders främsta mål är att söka upp allt onaturligt i Västerviks stad och lösa dess mysterier. Han ser sådant som andra inte ser.

Tobias Ahlstedt
Manusförfattare, regissör och eventmakare. Tobias har jobbat i över 20 år inom produktionsbranschen och har drivit många projekt inom film, drama, radio, musik och teater. Tobias var 2nd unit-regissör för SVTs julkalender ”Håkan Bråkan” 2003. Han var även rösten i dataspelet till SVT:s julkalender ”En decemberdröm” 2005 och rösten till tjuven i SRs radiokalender ”Klappkampen” 2008. Tobias skrev även barn­programmet Pirater åt SVT, 2010. På uppdrag av Västervik Resort har han skapat nya karaktärer till deras sälmaskot Lysse, vilka han har gett liv genom drama, sång och musik.

Niklas Wrångberg
Niklas jobbar som grafisk formgivare, förläggare och författare. Han driver designbyrån Position och Position Förlag i Västervik. 2013 fick han Västerviks-Tidningens kulturpris och 2014 Västerviks kommuns kulturstipendium. Niklas romandebuterade med boken”Sinnesslö” som släpptes 2016. Fortsättningen ”Rotlös” kom 2017. Båda böckerna finns som inbundna, pocket, ljud- och e-böcker.

 

Johanna StrömqvistJohanna Strömqvist
Johanna Strömqvist är förlagsredaktör och författare. Hon har skrivit två ungdomsböcker ”Smittad” (2012) och ”På gränsen” (2013) och är nu aktuell med tredje boken i barnbokserien ”I monstrens rike” – ”Den hemliga staden”. De två tidigare delarna har mottagits fint av läsarna och nu får vi åter följa Saga och hennes familj (de två tidigare heter ”De förhäxade barnen” och ”Jakten på Nattstjärnan”. Hon har också skrivit för Storytel. Hon försöker skriva böcker som hon själv hade velat läsa som barn. Gärna med monster och något magiskt.

 

Foto: Peter Knutsson

Josefine Sundström
Med stor glädje hälsar vi Josefine Sundström välkommen till Barnboksscen 10 juli. Josefine Sundström har de senaste åren haft stora framgångar bland barn och föräldrar med böckerna om Saga (illustrationer Emma Göthner). Under 2018 är hon aktuell med ”Boken om att gå på förskola” och en ny Sagasagor ”Sagasagor. Bananbus, finskor och en superjobbig superhjälte”.

Josefine Sundström har tidigare utkommit med de kritikerrosade romanerna ”Vinteräpplen” och ”Boel och Oscar”. Hösten 2016 barnboksdebuterade hon med ”Sagasagor: Studsmatta, simskola och en borttappad tigertass” tillsammans med Emma Göthner. För ”Sagasagor” tilldelades de föreningen Svenska bokhandelsmedhjälparnas pris för bästa barn- och ungdomsbok 2016.

Josefine Sundström (född 1976) bor i Sollentuna utanför Stockholm med make och två döttrar.

 

Foto: Stefan Tell

Johan Unenge
Yihoo! Johan Unenge kommer till Barnboksscenen! Vi är så glada!
Johan Unenge är mycket produktiv både som tecknare och författare. 2011 utnämndes han till Sveriges första läsambassadör och han sitter även på stol nr 9, samt är ordförande, i Svenska Barnboksakademin.

”När jag ska hitta på historien i mina serier blir det tvärstopp”, sa Johan Unenge när han på 80-talet träffade Måns Gahrton och började teckna till hans manus. Men i ”Mållösa United” delade de på författarskapet (fortfarande med Johan som tecknare) och därefter har de tillsammans skrivit ett antal serier ihop, bland andra ”Eva & Adam”, ”Livet enligt Rosa” och ”Hotell Gyllene knorren”. År 2002 debuterade Johan dessutom som författare på egen hand och det har blivit ett tjugotal böcker hittills.

När ”Eva & Adam” blev teveserie 1995 prövade de två för första gången att gemensamt skriva manus. Hittills har det resulterat i två teveserier (Eva & Adam och Livet enligt Rosa), tre långfilmer och tre julkalendrar (Ronny & Julia, Hotell Gyllene Knorren och Alla barnen firar jul).

Johan Unenge försågs tidigt med drivor av ritblock av sina tecknande föräldrar och gjorde sin första riktiga längre serie som tolvåring. Han har tecknat hela sitt liv, och arbetade under en period som reklamtecknare. När Johan inte skriver böcker eller ritar serier målar han gärna bilder. Kanske får vi se en serie Västervik-motiv på hans Instagramkonto efter den här dagen.

 

Foto: Thron Ullberg

Martin Widmark
Martin Widmark, född 1961, och bor i södra Stockholm. Som barnboksförfattare är han framför allt känd för bokserien LasseMajas Detektivbyrå. Martin Widmarks böcker finns översatta till ett trettiotal språk och har i Sverige sålt i ca tre miljoner exemplar. Ända sedan år 2008 har han toppat listan över de mest utlånade författarna, och han har kommit etta i Bokjuryn varje år sedan 2004.

Martin Widmark är utbildad mellanstadielärare och har arbetat i tio år i Stockholmsförorten Rinkeby. Han har även arbetat med svenska för invandrare.

År 2000 skrev Martin Widmark sin första bok, Att fånga en tiger, tillsammans med Joakim Lindengren. Sedan dess har han skrivit ett sjuttiotal böcker – allt från bilderböcker till lättläst till ungdomsböcker och läromedel. Bokserien LasseMajas Detektivbyrå, som inleddes med Diamantmysteriet år 2002, är hans största succé. Förutom att vara älskade böcker har LasseMajas Detektivbyrå även blivit julkalender i SVT samt flera filmer som visats på bio.

Att öka läsförståelsen bland barn och unga är något som Martin Widmark brinner för, och år 2012 startade han projektet En Läsande Klass tillsammans med stiftelsen Junibacken. Projektet har fått mycket uppmärksamhet, och i augusti 2014 tilldelades han av Sveriges regering medaljen ”Illis quorum meruere labores” av guld i 8:e storleken för ”hans utomordentliga författarskap och inspirerande arbete med att främja barns och ungas läsning”.

Martin Widmark har även ett starkt intresse för att föra ut svensk barnlitteratur i utlandet såväl som att föra in barnböcker från andra länder till Sverige. Att samarbeta och skriva tillsammans med utländska barnboksskapare inspirerar honom mycket.

 

Foto: Henric Lindsten, Anna Schori, Peter Knutsson, Stefan Tell, Thron Ullberg