Så här i sommartider vill jag uppmärksamma några favoriter som har några år på nacken, men ändå böcker jag verkligen älskar. Det är lätt att dras med i nyhetsfloden av böcker och glömma gamla godingar. 

”Sanningen om fallet Harry Quebert” (2014, Wahlström & Widstrand) av Joël Dicke, är en roman som kröp under mitt skinn och fick mig att fundera flera gånger vad som är sant i boken eller inte. Det är sommaren 1975 och platsen är New Hampshire. En ung kvinna vid namn Nola Kellergan försvinner under oklara omständigheter och hennes förmultnade kropp återfinns inte förrän 2008, trettiotre år senare, när den påträffas nergrävd i den berömde författaren Harry Queberts trädgård. Bredvid Nolas kvarlevor hittar poliserna dessutom en kopia av manuskriptet till Queberts berömda genombrottsroman Roten till det onda. Quebert fängslas och anklagas för mordet, men till hans hjälp kommer hans före detta elev, författaren Marcus Goldman, som också är denna romans berättare och egentliga huvudperson. Tillsammans med polischefen i den lilla staden inleder Marcus en utredning som kommer att bli mer komplicerad än vad någon av de inblandade någonsin hade kunnat föreställa sig. Dessutom börjar han skriva en roman om fallet, en roman som redan innan den publicerats verkar vara på väg att bli en bestseller av sällan skådad kaliber. Romanen bär titeln Sanningen om fallet Harry Quebert …

Romanen är makalöst uppbyggd, du tror att du vet hur det ska gå, men den lyckas byta vinkel otaliga gånger och lura dig. Förutom romanbygget, är det en spännande historia. Leta upp den och läs!!

//Malin

B40DFC9D-E078-42E3-8961-8BDE34AB8A50