Äntligen har jag haft lite tid att sätta mig ner och skriva om årets bästa böcker. Det har kommit många bra böcker under året och som alltid blir det att läsa ikapp lite i början av kommande år.  Böckerna är för många och lästiden för kort.

Jag vill börja med att nämna två biografier som berörde mig djupt. Varje människa har sin berättelse och jag tycker det är intressant att få läsa mer om personers insidor och vad de varit med om. Christer Björkman skrev tillsammans med Petter Karlsson ”Generalen – han vet vem som vinner” om sitt liv. En personlig och öppenhjärtlig bok om livets resa och om hur han blivit ”Generalen” med hela folket. Mycket tänkvärt men även skratt när det dök upp anekdoter från Melodifestivalen.

Sedan har vi Tommy Ivarsson utelämnande bok ”Hudlös”. I ”Hudlös” får vi följa Tommy Ivarssons liv som entreprenör, make och pappa till Jonathan. Jonathan som väntar på organdonation och med en vardag som är allt annat än vanlig. Jag säger bara, starkt att utelämna sig som Tommy gjort!

55610FEA-21A0-4367-B60E-C96CF667E40A

Två författare som är aktuella med välskrivna böcker för unga vuxna (och alla andra som gillar att läsa YA) är Mats Söderlund och Mats Strandberg. Mats Söderlund har släppt de första två böckerna om Ättlingarna; ”Hotet” och ”Kampen”. ”Hotet” är första delen i en trilogi som utspelar sig i en närbelägen framtid där klimatkatastrofer är vardag och bristen på vatten har drivit stora delar av världens befolkning på flykt. I ett hypermodernt och ständigt uppkopplat samhälle blir det plötsligt uppenbart att det ligger mer sanning i folktro och gamla sägner än vad någon kunnat ana. Spännande. Välskrivna. Och aktuella med dagens klimatfrågor.

Mats Strandberg är tillbaka med sin första ungdomsroman efter den hyllade Engelfors-trilogin, ”Slutet”. Här får vi följa ett samhälle och främst några ungdomar, när de får veta att jorden kommer att gå under inom några månader. Vad betyder något? Vem vill du vara med? Tänkvärd och läsvärd för även vuxna. Jag brukar säga, vuxna kan acceptera halvbra romaner men barn och ungdomar vägra läsa vidare om innehållet är dåligt. Här har ni en toppenbra bok med känslorna utanpå och en bra story.

//Malin

8D99E77F-4DE0-4749-9C77-5FDE9C88E967